Příběhy lidí

Příběhy lidí, kteří na rovinu mluví o své nemoci
Příběhy lidí, kteří pečují o své blízké
O nich si můžete přečíst ZDE
Zuzka
Zuzka je dospělá dívka s hendikepem. Je velmi komunikativní, pracovitá, hodná. Pracovala v jedné firmě na Liberecku, kde se bohužel stala bodem zájmu lidí s nekalými úmysly. Zneužívali ji finančně a lidsky. Hradila za ně účty, pomáhala s různými pracemi v domácnosti apod. Začala mít zdravotní a psychické obtíže. Poté, co na to přišly rodiče, hledali pomoc. Dostaly doporučení na Sdružení TULIPAN.
Nabídli jsme jim pomocnou ruku. Zuzku jsme nasměrovaly na jiné prostředí, začala pravidelně dojíždět do komunitního centra, poznávala nové lidi, získávala nové zkušenosti a znalosti, účastnila se pravidelných volnočasových aktivit a kroužků.
Využily také pomoc naší sociální pracovnice, která řešila možnosti její ochrany v oblasti financí. Dále byla nasměrována na služby psychologa, který ji postupně pomáhal stabilizovat. Postupně se měnil její psychický stav, začala být veselejší, sdílnější a měla radost ze života. V další fázi se Zuzka zapojila do projektu  „Rozvoj pracovních kompetencí OZP“, kde začala navštěvovat různé aktivity, které ji pomohli se připravit znovu na trh práce. Po absolvování teoretických aktivit, kde účastníci projektu získávají informace o tom, jakým způsobem a kde hledat zaměstnání, jak sestavit životopis, motivační dopis, jak se chovat na pracovním pohovoru, jak si práci dlouhodobě udržet, jaké mají práva a povinnosti v pracovněprávním vztahu atd. jí koordinátorka projektu začala pomáhat s hledáním pracovního uplatnění. Bylo zapotřebí hledat práci, která ji bude bavit a pokud možno u vlídného zaměstnavatele, který bude mít pochopení pro její hendikep. Jak ji koordinátorka stále více poznávala, bylo jí jasné, že by ji nejvíce bavila práce mezi dětmi nebo zvířaty. Pracovní uplatnění ji proto našla v psím útulku, který se nachází nedaleko jejího bydliště. Zde pracuje stále. Je tu velmi spokojená, práce ji baví a naplňuje. Ani její zaměstnavatelka si ji nemůže vynachválit. Velmi dobrý vztah navázala s dcerou majitelky a tím se jí také rozšířil okruh sociálních kontaktů. Nadále využívá služeb, které ji poskytuje Komunitní centrum.
Pan Milan
P. Milan přišel do Sdružení TULIPAN, z.s. v lednu 2018 pod vedením zástupce organizace Člověk v tísni. V té době se potýkal se sociálními problémy a zhoršujícím se zdravotním stavem. Byl již více než 5 let bez práce.  V rámci projektu „3K pro praxi“ začala naše vzájemná spolupráce. P. Milan měl stále obavy ze zhoršujícího se zdravotního stavu, řešil nevyhovující bydlení a narůstající dluhy. Dále se potýkal s nepříznivou rodinou životní situací, která zapříčinila navyšování dluhů a zhoršování psychického stavu. Postupně jsme se snažili p. Milana více stabilizovat, aktivizovat, začlenit do kolektivu a najít tu správnou další životní cestu. Průběžně absolvoval řadu k tomu vhodných aktivit, jako jsou motivační kluby, terapeutické aktivity, ale také pracovní diagnostiku, praktické pracovní nácviky, odborné vzdělávání a rekvalifikační kurz. Měl k dispozici svou individuální konzultantku, se kterou mohl probírat vše potřebné směrem k práci a stabilizaci svého osobního života. Společně s Člověkem v tísni bylo řešeno jeho dluhové zatížení. Pan Milan se projevil jako velmi schopný, šikovný a zodpovědný účastník. Účast na vzdělávání a dalších aktivitách mu postupně zvyšovala sebevědomí, šanci na dlouhodobé pracovní uplatnění a zlepšovala životní optimismus. Nicméně znovu se objevily další dluhy a s tím související sociální problémy. Zprostředkovali jsme mu spolupráci se sociální pracovnicí a dluhovou poradkyní. Rovněž jsme se dozvěděli, že pan Milan bojuje znovu s bydlením, tak jsme se pustili do práce a začali celou situaci řešit. Za tímto účelem jsme spolupracovali s Magistrátem Města Liberec a podařilo se nám celou situaci zvládnout. Rovněž v případě narůstajícího dluhového zatížení jsme našli cestu k řešení. Od července roku 2018 má pan Milan pracovní uplatnění. Všichni jsme si ho rychle oblíbili pro jeho klidnou povahu, přátelskou duši a věčně podanou pomocnou ruku. Pan Milan je nyní mnohem samostatnější, spokojenější, má kolem sebe mnohem více lidí, se kterými může trávit svůj volný čas. Sociální zázemí má stabilní. Díky aktivitám Komunitního centra TULIPAN má navíc přístup k řadě volnočasových či dalších vzdělávacích aktivit. Pan Milan dlouhá léta propadal všemi možnými systémy, které nabízí pomoc lidem v obtížných životních situacích. Nebyl ani moc nemocný, ani moc sociálně vyloučený. Byl na okraji společnosti a uzavíral se před světem. Díky snaze několika lidí, kterým jeho osud nebyl lhostejný, se vrátil zpět do života.
Radek

Pravidla přístupnosti webu

28. října 59/42, Liberec

Frýdlantská 1351/15, Liberec

© copyright Sdružení TULIPAN, z.s., webdesign & developed by 5Q, spol. s r.o.